Kapital och kapitalism
Det känns som att orden kapital, kapitalist och kapitalism hänger ihop. Så för att förstå vad detta är för något börjar vi med att definiera begreppet kapital.
Vad är kapital ?
Man kan slarvigt uttrycka det som att kapital är pengar eller något som kan värderas i pengar.
Men i ekonomiskt språkbruk så är kapital inte pengar i sig utan kapital definieras på ett annat sätt.
En definition av kapital är: varje förmögenhetsvärde (i penningar eller penningars värde) som genererar ränta - som skapar avkastning på pengarna/aktierna/företaget/investeringarna.
Enklare uttryckt så är kapital något som har ett värde som man har för avsikt att tjäna pengar på. Till exempel om man lånar ut sina pengar mot ränta så har pengarna blivit vad man kallar för ett kapital - eftersom man tjänar ränta på pengarna. På samma sätt blir allt som man använder för att tjäna pengar till ett kapital.
Om man köper en fabrik med lokaler och maskiner som man använder för att producera produkter som man säljer med vinst så utgör fabriken ett kapital. Man köper ju fabriken för sina pengar för att man vill tjäna mera pengar med hjälp av fabriken.
Så om man har kvar pengarna i madrassen eller köper saker som man konsumerar själv så är pengarna bara pengar. Men sätter man in pengarna på banken mot ränta så blir pengarna ett kapital - eftersom man får ränta på pengarna. Man använder pengarna för att tjäna pengar.
Om man köper ett hus som man bor i och som man inte använder för att tjäna pengar (ränta/vinst) så är huset bara ett hus och inte något kapital. Hyr man ut huset så blir det ett kapital eftersom man tjänar pengar på huset i form av hyra. Köper man en bil som man använder privat är det bara en bil men köper man bilen för att köra taxi och tjäna pengar med den så blir bilen ett kapital.
Man kan alltså säga att allt som används för att tjäna pengar/göra vinst är således kapital i ekonomisk mening. Man kan säga att man investerar sina pengar i något för att tjäna mera pengar.
Kapitalvaror kan vara byggnader, maskiner och verktyg som man köper för att använda för att tjäna pengar. T ex en ladugård som man har kor i, en fabriksbyggnad som man producerar varor i, en lagerbyggnad, en vävmaskin, plåtpress, bakugn. Man kallar också kapitalvaror för investeringar.
Olika definitioner av begreppet kapital
Naitionalekonomen Karl Marx definierade kapital som någon form av värde som kan användas för att skapa mer värde. Många hävdar att begreppet kapital infördes av Marx i det nationalekonomiska språkbruket.
Man säger även att kapital är en av 3 produktionsfaktorer som krävs för att driva ett företag eller annan verksamhet. Ett företag behöver 1. arbetskraft och 2. råvaror samt 3. kapital i form av byggnader, maskiner och verktyg för att kunna producera något.
I ett tjänsteföretag blir kapitalet t ex kontoret, möbler och datorer som används för att utföra tjänsterna.
För i tiden pratade man om olika former av realkapital. Idag säger man istället kapitalvaror om maskiner och byggnader, humankapital om arbetskraften och omsättningskapital eller naturkapital om råvaror.
Vad är då en kapitalist ?
Det är helt enkelt en person som äger kapital eller kapitalvaror. Kapitalisten använder sina pengar för att köpa något/investera i något som används för att tjäna mer pengar eller helt enkelt tjäna pengar på att låna ut pengarna mot ränta eller köpa aktier i ett bolag för att tjäna pengar på att aktiernas värde stiger eller på aktieutdelning.
Om man t ex köper en bil som man använder privat för att åka runt i så har man inte blivit en kapitalist men om man istället använder bilen som taxi och tjänar pengar med den så är man en sorts kapitalist. Man skulle kunna säga att alla företagare är en form av kapitalister. De har oftast investerat i något som de kan tjäna pengar på som de på något sätt själva arbeta med.
Men normalt brukar vi tala om kapitalister som personer som investerar i något som andra arbetar med. En kapitalist kan investera i ett företag som har en VD och anställda som sköter företaget och producerar varor. Det enda kapitalisten gör är att få del av företagets vinst på något sätt som till exempel aktieutdelning eller direkt som del av vinsten.
Personer som själva eller tillsammans med anställda producerar varorna med hjälp av företagets maskiner och verktyg eller som säljer tjänster brukar vi kalla för företagare.
Idag pratar vi ofta om riskkapitalister. Riskkapitalister kan man kallar för rena kapitalister eftersom de enbart är intresserade av den vinst som skolan, sjukhuset eller fabriken som de investerar sitt kapital i kan generera. Om företaget gör bra eller dåliga saker bryr man sin inte om - bara värdet på vinsten i företaget ökar så att de kan tjäna mera pengar. Varför man hittade pånamnet riskkapitalister vet jag inte men att investera pengar innebär ju alltid en risk för att manska kunna tjäna pengar. Vissa investeringar är naturligtvis mindre riskfyllda än andra som till exempel att investera i skolor, vård och omsorg.
Vad menar vi då med kapitalism ?
Det blir ganska enkelt att svara på den frågan efter det att vi har förklarat vad kapital är för något och vad som definierar en kapitalist.
Kapital var ju något som man tjänar pengar på.
Kapitalism är därför helt enkelt en beteckning på den form av ekonomi där personer eller företag använder sin förmögenhet eller lånar pengar för att investera i något som man kan använda för att tjäna mera pengar (vinst). Eller så kan man låna ut pengarna/kapitalet mot ränta d v s tjäna pengar på att låna ut pengar.
En enkel definition av kapitalism blir då att det är en form av ekonomi där man investerar - sina besparingar eller lånade pengar i något som man kan tjäna mer pengar på eller tror att man kan tjäna mera pengar på.
Det finns olika typer av kapitalism beroende på vem som är kapitalisten - d v s vem som äger kapitalvarorna. Om staten äger fabrikerna så kan man kalla det för statskapitalism.
Om kapitalet enbart består av pengar, aktier eller andra former av värdepapper som man vill tjäna pengar på i form av ränta eller värdeuppgång så kan man kalla det för finanskapitalism.
Det vi normalt idag kallar för kapitalism är privatkapitalismen. Att kapitalvarorna eller finanskapitalet ägs av privatpersoner/privata företag som använder sina pengar/förmögenhet för att tjäna mer pengar till sig själva.
Men rent ekonomiskt så är all form av ägande av något som man kan tjäna pengar på kapitalism oavsett vem som äger kapitalvarorna/kapitalet.
En äldre definition av kapitalism är att det är ett samhällssystem där produktionen av varor och tjänster ägs av enskilda ägare till kapital som investeras i redskap, maskiner och lokaler med relativt högt värde i förhållande till markvärden och värdet av arbetskraften. Till exempel en bilfabrik behöver stora investeringar i maskiner och verktyg för att man ska kunna starta en produktion av bilar.
När man definierar kapitalism som en produktionsform där insatsen i form av kapital är väsentlig för verksamheten så jämförde man med den jordbruksproduktion som bedrevs på 1700- och 1800 talen utan maskiner. Man använde oxar och hästar för att dra plogarna och arbetskraft för att så, plöja och skörda.
I slutet av 1700-talet och under 1800-talet växte industrialismen fram med fabriker som drev maskiner med ångkraft som tillverkade sytråd och tyger.
Tidigare hade en stor del av produktionen av tråd, tyger och metalldetaljer producerats i hemmen på uppdrag av en företagare. Ju mer maskiner kunde utföra av tillverkningen desto större fabriker byggde man, där ångmaskinen fanns, och samlade alla som arbetade för företaget i samma fabrik.
Under slutet av 1800-talet och under 1900-talet så har det utvecklats en ny form av kapitalism - finanskapitalismen. Det är många som investerar sitt kapital i finansprodukter såsom aktier, fonder, derivat, obligationer och andra finansprodukter för att tjäna ränta eller vinst.
Det handlar helt klart om kapital som investeras för att tjäna mer pengar och de som investerar blir ju då kapitalister men denna form av finansiell investering eller spekulation är ju inte kapitalism enligt den äldre definitionen. Vi kanske måste hitta en ny definition av den finansiella verksamheten som pågår världen över och omsätter stora belopp. Att kalla den typen av verksamhet för kapitalism blir missvisande om man utgår från begreppet kapital såsom det skapades på 1800-talet. Om man ska kalla det för finansiell ekonomi eller spekulativ ekonomi kan man diskutera.
En mer modern definition är att kapitalism är privat/enskilt ägande av kapital som investeras för att tjäna mera pengar oavsett vilken form som kapitalet har - bara syftet med investeringen är att tjäna pengar på sitt kapital.
Vad är då kapitalism i samhället ?
Vi har pratat om vad som är kapital, en kapitalist och vad som är kapitalism. Det handlar om att man gör något för att tjäna pengar och att kapitalet som används i huvudsak ägs av enskilda privata personer.
Men om man bygger ett hus och låter folk bo där till självkostnadspris - det vill säga att den som äger huset kommer inte att tjäna pengar - utan bara få sina kostnader betalda. Är det kapitalism? Jag skulle vilja säga att det inte är kapitalism eftersom syftet med att investera pengar i huset inte är att tjäna pengar utan att bygga bostäder till människor som behöver någonstans att bo. Man gör ju inte vinst på sitt kapital.
Om någon köper en gård och en traktor för att odla mat och sälja den till självkostnadspris d v s utan att göra vinst - är det kapitalism? Syftet är inte att tjäna pengar utan att producera mat som människor behöver.
Om man köper ett litet bageri och arbetar där själv och säljer bröd och bakelser till ett pris så att man tjänar tillräckligt med pengar så att man själv kan leva på bageriet. Är man en kapitalist då?
Ja - man blir en form av kapitalist eftersom man har köpt något som man tjänar pengar på som man kan leva av. Men en sådan person skulle jag kalla för företagare.
Om man säljer sitt arbete, sin arbetskunskap - är man en kapitalist då?
Man brukar säga att om man är anställd så är man inte en kapitalist men om man säljer sina tjänster (arbete) som egenföretagare istället så blir man till viss del en kapitalist. Man säljer ju sitt eget humankapital (arbete/kunskap) för att tjäna pengar. Men jag skulle kalla personen för företagare.
Allmännyttig verksamhet/arbete
Ett företag som gör produkter eller tjänster för andras skull, för samhällets skull utan att man vill gå med vinst bedriver vad man kallar för allmännyttig verksamhet. Man säger att syftet med företagets verksamhet är inte att gå med vinst utan att göra något bra. Man vill bara ha betalt för de kostnader man har, inget annat.
Kommuner, landsting och staten driver verksamhet som är bra för de som bor där utan att man vill tjäna pengar på den allmännyttiga verksamhet man gör. Man driver skolor, vårdhem, sjukhus, vägar och mycket annat som samhället behöver.
Landstinget äger sjukhus och vårdcentraler men eftersom man inte vill tjäna pengar på sjukhusen så är sjukhusen, läkarna och utrustningen inte kapital. Landstinget är inte en kapitalist och de bedriver således verksamhet som inte är kapitalism.
Är kapitalismen viktig för samhället ?
Om vi utgår från att det vi idag kallar för kapitalism startade i slutet av 1700-talet med industrialismen så måste slutsatsen bli att kapitalism inte är nödvändigt för att samhället ska fungera och utvecklas. Människor har levt i organiserade samhällen i åtminstone 6000 år och har haft bostäder, mat och tillverkat vagnar, redskap och långsamt utvecklat samhällt. Det har funnits filosofer, vetenskapsmän, författare, musiker och religiösa samfund som har berikat och utvecklat samhällena.
Förr i tiden så ägde kungar, rika samfund och familjer det mesta i samhället. Idag äger rika familjer och olika typer av företag mycket av samhället. På så sätt är det inte någon större skillnad för vanliga människor.
Den nya friheten - liberalismen, kristendomen - humanistiska värden - den individuella friheten och den socialistiska jämlikheten.